Waarom dit referendum?
Er is niet veel groen in Amsterdam. En in de afgelopen jaren is er veel verdwenen. Daarom is het belangrijk dat we de parken, weides en stadsbossen die we hebben goed beschermen. Sinds 2011 heeft Amsterdam daarom een Hoofdgroenstructuur.
Maar nu Amsterdam snel groeit – er zijn plannen voor tienduizenden woningen, waarvan veel in Noord – wil het stadsbestuur de Hoofdgroenstructuur vernieuwen, zodat het groen beter samengaat met een veranderende stad.
Een groep bewoners van Amsterdam Noord is kritisch op dit plan. Zij hebben handtekeningen verzameld en een referendum aangevraagd. Op 6 juni, tegelijk met de Europese verkiezingen, kunnen Amsterdammers hun mening geven over de nieuwe Hoofdgroenstructuur. De uitslag is niet bindend: na afloopt beslist de gemeenteraad over de plannen.
Hoe denkt GroenLinks Noord over de Hoofdgroenstructuur?
De fractie GroenLinks in de stadsdeelcommissie begrijpt dat het stadsbestuur de Hoofdgroenstructuur wil vernieuwen. Wij zien ook de noodzaak van nieuwe woningen, ook onder andere in ons stadsdeel waar relatief veel ruimte is om te bouwen. En ook voor bijvoorbeeld sport en cultuur is ruimte nodig.
Maar met de nieuwe Hoofdgroenstructuur maken ons zorgen over de bescherming van het groen. Het is niet duidelijk hoe stevig die bescherming precies is.
Dat komt doordat er naast verschillende groentypen ook een apart raster is gelegd met stadsnatuur en stadsnatuurverbindingen. Daar bovenop komen nog bijzondere situaties, bijvoorbeeld omdat vanwege grote bouwprojecten in de buurt of andere ‘bijzondere opgaves’. Het is moeilijk om uit te vinden welke status het groen bij jou om de hoek precies heeft.
Bovendien hebben we twijfels over de rol van de TAC, de commissie die moet beslissen over de uitwerking van de Hoofdgroenstructuur. We zijn bang dat als het er op aankomt, die commissie niet de bevoegdheden heeft om ons groen te beschermen.
Dankzij amendementen vanuit de gemeenteraad, onder andere van GroenLinks, is de Hoofdgroenstructuur een stuk verbeterd. We zijn meer gerustgesteld over de plannen. Toch adviseren wij om tegen de nieuwe Hoofdgroenstructuur te stemmen. Niet omdat we geen hoofdgroenstructuur willen, maar zodat de gemeente een beter plan kan maken.
Groen is een onmisbaar onderdeel van Noord en van de stad. Daar kunnen we geen risico mee nemen. Een nieuw beleidskader moet écht duidelijk maken dat de groengebieden die we hebben voldoende beschermd blijven in de toekomst.