Themabijeenkomst duurzaamheid (geleid door Maarten Klap en Willemijn Vermeer)

Duurzaamheid in Noord

De sessie begon met een korte introductie over het thema ‘duurzaamheid’ in stadsdeel Noord. Enkele voorbeelden zijn kort langsgelopen, zoals het Vliegenbos, Schoon Schip, windturbines, De Ceuvel, IJ-hallen en NoordOogst. Vooral bij Schoon Schip is iets langer stilgestaan: een woonproject in het Johan van Hasseltkanaal waar onder meer wordt geëxperimenteerd met duurzaam bouwen, zelf energie opwekken en deelmobiliteit. Op uitnodiging van aanwezig lid Markus Schmid is GroenLinks Noord welkom om een keer langs te komen voor een tour.

KlimaatGesprekken

Afdelingsbestuurslid Willemijn Vermeer gaf de aanwezigen een korte introductie in ‘KlimaatGesprekken’: een methode die is ontwikkeld voor klimaatcoaching door stichting KlimaatGesprekken. Uitgangspunt is het voeren van verbindende gesprekken over klimaat, op een persoonlijke, respectvolle en veilige manier. Een terugkerend thema daarin is de klimaatspagaat: tegelijk willen we alles anders, maar vinden we het ook moeilijk om van de status quo af te stappen. Hoe gaan we daarmee om? Een ander thema is het onderscheid tussen je klimaatvoetafdruk en je klimaathandafdruk. Je voetafdruk gaat specifiek over de uitstoot van je eigen individuele consumptie, terwijl je handafdruk verwijst naar de sociale impact die je hebt op het gebied van klimaat. KlimaatGesprekken gaat vooral over het vergroten van je handafdruk in je eigen omgeving.

Willemijn heeft de aanwezigen kort kennis laten maken met de methode aan de hand van twee oefeningen. Tijdens de eerste oefening hebben de aanwezigen door een plek in te nemen in de zaal laten zien hoeveel zorgen ze zich maken over het klimaat, om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan over de zichtbare verschillen. In de tweede oefening stond het bespreken van klimaatmotivaties in tweetallen centraal: wat motiveert jou om je in te zetten voor het klimaat? Wat zijn verschillen/overeenkomsten met de persoon tegenover je?

Brainstorm

De themabijeenkomst sloot af met een brainstorm over de vraag wat en hoe de afdeling zou moeten doen op het gebied van duurzaamheid in de komende maanden. De brainstorm resulteerde in onderstaande ideeën:

  • Aan de slag met duurzaam bouwen: zowel nieuwbouw als het verduurzamen van bestaande gebouwen. Kan in de vorm van iets creatiefs als een maquette, een advies, een expertbijeenkomst of iets anders. Een leuk startpunt zou een bezoek aan Schoon Schip kunnen zijn.
  • Samenwerken met andere organisaties: er zijn in Noord veel organisaties al bezig met duurzaamheid, dus we hoeven niet helemaal zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Laten we vooral samenwerken.
  • Windenergie: GroenLinks Noord maakt een ietwat aarzelende indruk op dit dossier, wat niet terecht is. Het zou goed zijn als we het thema weer actiever oppakken. We nemen ons in ieder geval voor om langs te gaan bij de aanstaande bijeenkomst van Amsterdam Wind op 30 januari in het Zonnehuis.
  • Koppeling groen & rood: laten we vooral duidelijk maken dat we voor groen én rood zijn. Die twee komen bijvoorbeeld samen bij energiearmoede. Veel woningen in Noord zijn erg slecht geïsoleerd. Dit is een onderwerp dat we kunnen aansnijden bij onze aanstaande HaH-bezoeken. Het zou ook goed zijn om eens af te spreken met mensen die goed in deze thematiek zitten, zoals de Fixbrigade.

Via de mail wordt verder gecoördineerd wie wat oppakt.

 

Algemene ledenvergadering

Nieuwe bestuursleden

Sebastiaan Min, Willemijn Vermeer en Sofie Sloot zijn alle drie unaniem door de ALV ingestemd als nieuwe afdelingsbestuursleden.

Bestuursorganisatie

Marc de Klerk legt zijn voorzittersfunctie neer, maar blijft bestuurslid. Hij geeft aan onvoldoende voor elkaar te krijgen wat hij in gedachten had. Dit wijdt hij aan tijdgebrek en onvoldoende betrokkenheid bij de partij. De aanwezigen danken hem voor zijn lange voorzitterschap in een moeilijke tijd (Covid).

Sofie Sloot is per deze ALV interim voorzitter.

Updates Noordse politiek

Wijbe Langeveld praatte namens de fractie de aanwezigen bij over de ontwikkelingen in de stadsdeelcommissie. De volgende thema’s zijn aan bod gekomen:

  • De bruggen over het IJ
  • Het verwijderen van de geluidsschermen langs de ring en de ontstane overlast
  • Windturbines: Nicoline van der Torre geeft aan input te kunnen gebruiken vanuit de partij
  • Ongevraagd advies Hoofdgroenstructuur over de wijzigingen na de inspraak
  • Ongevraagd advies donkerheidsstudie: onderzoek of delen van Noord donkerder kunnen t.b.v. de ecologie
  • Amir Nazar is aan de slag met het stadsdeelpanel: een democratiseringsvoorstel voor de stadsdeelcommissie

Esther Lagendijk praatte de aanwezigen bij over haar werk als lid van het Dagelijks Bestuur. De onderstaande onderwerpen heeft zij aangesneden:

  • Ze heeft deze nieuwe termijn de portefeuille ‘duurzaamheid’, inclusief windenergie.
  • Democratisering valt ook onder haar verantwoordelijkheid deze termijn.
  • Net als in de vorige termijn blijft ze zich inzetten voor de vele sociale netwerken in Noord: buurthuizen, coöperaties, bewonersorganisaties, welzijnsorganisaties. Hoe kan het stadsdeel hen ondersteunen en met elkaar in verbinding brengen?
  • Aanpak Noord: er worden goede stappen gezet, maar Esther is nog niet helemaal tevreden. Het sociale aspect van Aanpak Noord ligt deze termijn bij Esther. Ze vindt daarin vooral een gebiedspecifieke aanpak belangrijk: hoe brengen we zo lokaal mogelijk de juiste mensen bij elkaar om oplossingen te bedenken voor de problemen van de betreffende buurt?