Top 6 kandidaten GroenLinks Amsterdam Noord
Marieke Landman, GroenLinks Noord

Mariska Min-Leliveld

Lid van de bestuurscommissie

Mariska is sinds 2010 fractievoorzitter van de GroenLinkse fractie in de deelraad in Noord. Hiervoor was zij duo-raadslid in Noord en daarvoor in West. Mariska Min woont met man, twee zoons en twee dochters in de wijk de Bongerd. Zij is gepromoveerd in de onderwijskunde en werkt bij de Universiteit van Amsterdam.

Wie is Mariska Min-Leliveld?

Wie ben ik? Mijn naam is Mariska Min-Leliveld. Ik ben raadslid en fractievoorzitter voor GroenLinks Amsterdam Noord en ben woordvoerder in de commissie Middelen (bijv. financiën, cultuur, ITC).  Ik woon sinds 7 jaar in Noord in de Bongerd: een mooie nieuwbouwwijk in Tuindorp-Oostzaan samen met mijn man en vier kids (twee jongens van 10 en 12 en twee meiden van 6 en 8). Hiervoor woonde ik in Amsterdam Oud-West, waar ik als duo-raadslid de onderwerpen Onderwijs en Jeugd deed.  Toen ik naar Noord verhuisde heb ik me in de vorige periode ingezet als duo-raadslid ingezet voor het onderwerp Openbare ruimte (leefomgeving).

Werk: Ik heb milieubiologie gestudeerd en daarna heb ik mijn lesbevoegdheid Biologie gehaald.  Ik heb zo'n 6 jaar lesgegeven in binnen- als buitenland. Ook ben ik gepromoveerd in de Onderwijskunde. Ik werk nu aan de Universiteit van Amsterdam in de lerarenopleiding als onderwijskundige en bij het Centrum voor Nascholing als Opleider in een tweejarige Masteropleiding.

Motivatie: Ik ben gemotiveerd geraakt in de politiek door mijn twee jarig verblijf in Ghana, waarin ik lesgaf op een middelbare school. Daar zag ik dat de politiek erg belangrijk is om zaken te veranderen. Tijdens mijn verblijf daar had ik me dan ook voorgenomen in Nederland ook politiek actief te worden.  Ik heb me aan mijn goede voornemen gehouden. Ik heb ook het idee dat stadsdeelpolitiek een goede manier is om wat voor de buurt te betekenen, dus daar zet ik me graag voor in.

Speerpunten: Ik zet me in voor een groene, schone leefomgeving, waarin voldoende ruimte is om te verblijven. Ook zet ik me in voor een socialer en beter Noord, waarin iedereen genoeg kansen heeft om zijn dromen waar te maken. Nu, in de moeilijkere tijden wil ik nadenken over creatieve manieren om toch zoveel mogelijk voorzieningen te behouden, om zo Noord een aantrekkelijk stadsdeel te houden.

 

De kandidatencommissie oordeelde over haar: 'Mariska heeft de afgelopen jaren bewezen een kundig politica te zijn. Ze heeft voor  GroenLinks veel successen behaald en staat breed bekend als een deskundig en betrouwbaar politica met wie goed samen te werken is. Ze heeft veel krediet opgebouwd en heeft bewezen het politieke vak goed te beheersen.

Mariska kan goed luisteren en heeft al veel goed onderbouwde ideeën hoe je binnen de nieuwe structuur (met naar alle waarschijnlijkheid een veel kleinere fractie) toch je slagkracht het grootst houdt. Mariska is goed in staat mensen aan zich te binden. Ze verzamelt mensen om zich heen die haar scherp houden en aanvullen op de gebieden waar zij minder sterk in is.

Mariska is goed onderlegd op het gebied van duurzaamheid en groen. Mariska is een goede netwerker en heeft goede contacten zowel binnen de politiek als binnen verschillende buurten en maatschappelijke organisaties. Zij weet door haar rustige stijl mensen aan zich te binden en dingen voor elkaar te krijgen. Tegelijk is zij niet bang om zich scherp uit te spreken of tegen de stroom in te roeien wanneer dit nodig is.'

Lees hier een interview met Mariska Min-Leliveld op de site I love Noord: